verfrisdevrolikstraat

hier kunnen we vanaf 2021 informatie delen over handige tips en trucs aangaande onze straat.

mail naar: toetsiez@casavrolik.nl

UPDATE!

Plantjes markt nr 2 op zondag 6 juni op de hoek EIKENWEG/VROLIKSTRAAT van 12u tot ongeveer 16u/18u

UPDATE!

Paul Wiering komt met vaste planten, kruiden, grassen, voor schaduw, half schaduw, wind, zon, vanalles!

Neem je waardebon mee en / of  extra geld voor plantjes.

Komt allen. We doen een biertafel voor de planten met krijthokje erom heen: houd afstand van elkaar maar doe wel vanalles samen: corona-proof kan best 🙂 Als iedereen een beetje oplet. Starttijd 12u. daarvoor opbouw.

Is het misschien een idee om lekker veel te gaan rommelen op onze straat en aan onze tuintjes en bakken? Deze dag?

Neem ook n eigen pot of bak mee om vanuit t budget bij ons te vullen, of om aan iemand anders te geven.

Wie wil kan natuurlijk op t stoepje voor de deur ook stekjes of plantjes uit de tuin uitdelen of ruilen, of hang een briefje op aan je deur met wanneer je een workshop “geveltuin aanvragen” wilt geven.. of zoiets! Mag op een andere dag!

We hebben nu ongeveer 125 bonnen (setjes) uitgedeeld al, en misschien kun je nog een buurman of vrouw tippen dat we dit aan het doen zijn.. laat ze anders zelf een briefje in de bus doen op nr 198-2 met hun info als de originele uitnodiging er niet meer is.

 

De plantjes markt op Pinksterzondag 23 mei op de hoek EIKENWEG/VROLIKSTRAAT van 12u tot ongeveer 16u was een enorm succes! 65 bonnen mensen en 21 nieuwe mensen en na 2 uur al uitverkocht/herverdeeld. Whoop!

We hebben na deze dag ws nog wel budget over. Er lopen nu ideeen over:

Voor de bakken bij Beukenweg speeltuin en bij Iepenweg speeltuin kunnen buren een eigen plantenbak adopteren! (eikenweg heeft dat al- met wachtrij!)   Beukenweg – contact via Berti en Iepenweg – contact via Debby

tuingereedschap te leen bij buren! (nummer opzoeken)

er is heel lief een zaaikasje gedoneerd door leuke verhuizende buur Sophie

er worden al kale bomentuinen geguerrilliaad en omgetoverd tot aangeklede tuintjes.. (Bregt en Irma)

tip voor als je een emmer of cementbak gaat gebruiken: boor de gaatjes niet in de bodem, maar in de opstaande rand, zo’n 5cm vanaf de bodem. Dan blijft er wat water onderin voor droge tijden. Onderin een laagje kleikorrels, die houden ook vocht vast. Bij geen klei bodem (of kapotte aardewerken pot scherven) dan de gaten op 2 cm van de bodem maken

☆ Koop en zaai alsjeblieft alleen inheemse planten! – of.. dat werkt zo veel beter voor de dieren die er van leven moeten..

Dat zijn planten die hier in Nederland voorkomen en met de andere planten en vogels en bijen een mooi evenwicht geven. De bestuivers kunnen daar ook echt van leven. In Noord is op het gebied NoordOogst bijvoorbeeld een heel leuke vlindertuin ‘Mot in Mokum‘ waar je veel kunt leren over inheemse planten en ze ook kunt ruilen en kopen. (Neem de pont naar NDSM, fiets in 12 minuten de meteorenweg af richting sportpark Melkweg, naar NoordOogst waar ‘buitengewone varkens’ is, en ‘brouwerij Friekens’, en Mot in Mokum, een rokerij, een bijenopleiding en een saunaatje soms. Bij voorheen Stroop, binnenkort POF. Iedere zaterdag is daar ook een boerenmarktje met lokale ondernemers van 12u 16u. En ik denk dat in Oost Anna’s Tuin en Ruigte ook veel weet over inheemse planten!

 

Meerder mensen willen wel samen een wormenhotel – ergens een plek vinden en aanvragen!

Issa: Ik zou graag samen met buren een wormenbak willen waar we ons tuin- en keukenafval in kwijt kunnen. Dus: gezocht ongeveer 5 buren bij elkaar in de buurt – dan kunnen die dat samen aanvragen via het formulier. We zoeken al een plek ter hoogte van Kastanjeweg voor Issa en Irma. (formulier toevoegen)

 

fietsenrekken bijplaatsen door de gemeente (er is al een rondje gelopen – wie wil hier meer van weten?)

We werken aan een handleiding voor wat je per woningtype (balkon, raam, beneden)  kunt doen met aarde en zaadjes en planten. Als inspiratie vertrek punt.

leuke tip voor schutting aan de achtertuinen van Rozemarijn: https://buurjongens.eu/groenschutting

IVN Moestuin tips in eenvoudige stappen uitgelegd! IVN MOESTUINTIPS

overpeinzing: Is een wadi in onze straat een goed idee? (Issa) ☆ Een wadi is een soort waterloopje/beekje waar je water uit je regenpijp naartoe afvoert en dat dan het overtollige water netjes vasthoudt en langzaam in de bodem laat vloeien. Kan goed in je eigen tuin maar mogelijk ook in de straat. Zie amsterdamrainproof plaatjes op google:  https://images.app.goo.gl/pi5HL1mmThyJccCF6

https://images.app.goo.gl/NbjsRyMATSkm6zq77

Er zijn al buren met ervaring van een waterton aanvragen aan de achterzijde huis in samenwerking met de woningbouwvereniging. Kunnen we die info delen? Hoe meer regenwater we opvangen, hoe minder het riool belast wordt ermee. En handig voor watergeven voor aan de tuintjes. Wij (198) deden t gewoon van t geld van de VVE en hebben em zelf aangesloten. We kregen 40,00 korting door collectief inkopen. Meer liefhebbers?

 

nog een dag plantjesmarkt later in het jaar

 

Van die houten planken om de bomenhekken heen timmeren voor leukerder? Bakken?

 

en er was al zoveel moois en groens in de straat!

 

 

klik door naar verzamelde planten tips

 

 

zaaikalender Maart/April/Mei

feb/maart:

minitomaatjes in kasje: in februari al binnen zaaien

ijzerhard/verbena: onder glas in maart binnen. Naar buiten half mei.

de lente begint halverwege maart en dat betekent dat de onder glas gekweekte zaden stapje voor stapje naar buiten kunnen. Bescherm de jonge plantjes wel tegen eventuele nachtvorst. Door de toenemende buitentemperatuur kunnen ook de eerste zaden direct in de volle grond gezaaid worden. (tekst komt voornamelijk van tuindreef.nl)

april:

nog niet alle zaden kunnen direct in de volle grond gezaaid worden. Zaai bijvoorbeeld de courgette, komkommer en tomaten nog onder glas (in een zaaibakje of tuinkas). Halverwege mei kunnen deze ontkiemende plantjes in de volle grond gezet worden. 

mei:

mei is voor mensen met groene vingers de leukste maand van het jaar. De lente in volle gang, de tuin vol in ontwikkeling en de eerste groenten kunnen al worden geoogst. Ook de kans op nachtvorst is minimaal, waardoor je vrijwel alle zaden direct in de volle grond kunt zaaien. 

 

– to be continued –

 

press here for english 😉

doorklik: handleiding geveltuin aanvragen gemeente

doorklik: hoe vraag je fietsenrek aan met een paar buren (nog te maken)

doorklik: wie heeft zin in bloembakken maken, en wanneer doen we dat (gaat vast gebeuren!)

doorklik: hoe krijg ik een waterton voor mijn huis en waarom zou ik dat eigenlijk willen? (nog te maken)

 

slimme linkjes:

Amsterdam Rainproof

Kwekerij Wiering in West

Natuurwinkel Ekodis, Beukenweg/Vrolikstraat