Over Zeep

De Amsterdamsche Zeepfabriek produceert uitsluitend zepen van biologische oliën, gemaakt op ambachtelijke wijze met natuurlijke ingrediënten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de cold process-methode en een eigen, origineel recept. We gebruiken voor onze zeep louter biologische oliën/vetten, etherische oliën en kruiden. En laat het duidelijk zijn: wij gebruiken géén palmolie. Dat zouden meer zeepzieders moeten doen.

Wij baseren ons op de rijke, Amsterdamse zeeptraditie door in al onze recepten hennepzaadolie te gebruiken. Door een uitgebalanceerde samenstelling van basisoliën zijn onze zepen heerlijk conditionerend en schuimend. En, niet te vergeten, lekker zacht voor de huid én gezond. Verder houden wij van verrassende geurcombinaties, waardoor onze zepen nooit saai zijn.

De zeep die wij maken is voor gebruik onder de douche en in bad, en zijn ook heerlijk om je gezicht mee te wassen.
Ja, onze zeep is ook heel goed om je handen mee te wassen. Water en zeep en goed afdrogen. Vier zepen hebben een basis van kokosolie, olijfolie, hennepzaad olie en shea boter (Kwiek, Zuip, Pap, Zwier). Twee zepen hebben als basis cacaoboter, hennepzaad olie, ricinusolie en kokosolie (Leut en Sjoko). De geuren zijn per zeep ‘n bij elkaar gebracht bouquet waarbij sterke en minder aanwezige geuren om beurten een rol krijgen tijdens het gebruik.

De etherische oliën die wij gebruiken kopen wij in bij NHR in Brighton. Ook de oliën en vetten leveren zij.

Zeepfabriek
Foto: Volkshotel

Onze filosofie is om mooie producten te maken voor een eerlijke prijs. Iedere zeep kost en levert op wat nodig is voor ons en voor het voortbestaan van de Zeepfabriek. Hierbij willen wij niet steeds meer en meer zepen maken, maar precies genoeg om goed te kunnen werken en ons te kunnen ontwikkelen naar economische zelfstandigheid. Ons streven is om onze zeepfabriek één betaalde baan met 5 tot 10 zinvolle vrijwilligersplekken op te laten leveren in Amsterdam-Oost en dan ons concept elders te kunnen herhalen door een andere groep mensen.

Hoe de tien vrijwilligers kunnen gaan meegenieten van de verdiensten is nog een zoektocht. Tot dat moment is de Zeepfabriek een fijne en veilige plek waar ieders inspanning de zeep helpt maken en zit de voldoening in het maken en verkopen van deze zeep.